Augusta
Blijf op de hoogte en volg Renate
19 Mei 2013 | Italië, Augusta
Gisteravond hebben we wederom gegeten bij Spiagetta in Fontane Bianche. De avond ervoor heeft Fred een vis van het bord gekozen. Deze (weet niet wat voor een, had zeer kleine schupjes) werd gegrild. Werkelijk hij was zeer smakelijk, alleen dat gedoe met die graten...
We waren er al om 19.30 en de zaal liep helemaal vol! De ober legde uit, dat op zaterdagavond een dansavond in de zaal ernaast is. De mensen komen uit de omgeving om eerst pizza te eten en dan te gaan dansen. De gemiddelde leeftijd was 55+. De dames en heren echt mooi gekleed. Zelfs vrouwen, waarvan je zou denken een schoen met een goede zool en hak is verantwoord, nee voor mij doen hoog gehakt. Nu begint dat in mijn optiek al bij 2,5 cm. Werkelijk hakken van 5 cm en meer en daarmee gaan dansen...
Vanaf halfacht liep het restaurant vol, in het pak, mooie avondkleding, een 70+er in een zachtroze nette broek met een lichtblauwe blouse en strik. Verder was het "ons kent ons" hartelijk begroeten, 2 luchtkussen en aan tafel. Naast ons zat een italiaans stel met twee jongens 11 en 9 ongeveer. Het eten heb ik in de gaten gehouden en me afgevraagd: waar laten ze het, ze hebben toch geen 80 km gefietst? Zelfs daarmee kom ik niet een in de buurt.
Eerst kwam een groot bord friet op tafel, de eerste ruzie tussen de jongens was al snel gaande. De oudste kneep de zakjes mayo en ketchup over de fritjes uit. De jongste ging op zijn italiaans uit zijn dak. De jongens kregen elk een blik 333cc Fanta en de ouders deelden een 666 cc birra Moretti. Dan kwam voor de oudste een bord spaghetti met mosselen, de jongste kreeg een biefstuk van zeker 250 gr. de ouders delden een schaal mosselen. 2de bier, nu Heineken, werd besteld. Alle borden waren leeg, ik had veel respekt voor de jongste, die het hele biefstuk in no- time had weg gewerkt. Dat bord spaghetti red ik -na een fietsdag- voor maximaal 3/4!
Ik had mijn aandacht weer bij de dansers in spé, toen er nog twee pizza's en een bord calamaris bij die familie op tafel kwam. Op een kwart pizza na, was alles op!
Wij hadden ons ene gangetje op, en waren al aan de tweede ronde limoncelli, wat een heerlijke likeur! 33% en ze schenken flinke borrels. Nog een espresso en Fred ging even in de danszaal ernaast kijken. Renate, dit moet je zien! Ik vroeg me al af wat ze zouden spelen, Armin van Buren had ik al geskipt, quaaaantaaaré? De zaal: 20x12, op een kopse kant zo een orgel-piano met ingebouwde drum... De andere twee kanten stonden 3 rijen dik stoelen! En op de ander kopse kant stonden enkele tafeltjes met stoelen. De eerste mensen zaten al in de stoelrijen te wachten op het startsein, 22 uur. Volgens onze observaties was er een ruim overschot aan vrouwen. Het was nu 21.10, wij waren moe en zijn gaan slapen.
De volgende ochtend staan er twee jongens de groen drab met sterk geurende chemikaliën uit het zwembad van het hotel te schrobben. Na het ontbijt fietsen we naar Siracusa, een toeristische topbestemming. Leuk stadje, kerkjes en pleintjes van die mooie gele zandsteen. De route van Siracusa naar Augusta was de slechste tot nu toe. Veel industrie. In Augusta had ik een B&B geboekt. Vanmorgen kreeg ik mail met de vraag hoe laat we kwamen, ze hadden een aanreistijd van 20 tot 30 minuten. Bij aankomst hebben we hen gebeld en op een terrasje gewacht. Luxe B, de tweede B is een vergissing van de zoekmachine. Het is een guesthouse. Dus na douchen en voor de laatste keer hier de fietskleren wassen zijn we het stadje ingefietst. Op zoek naar een terrasje in de zon,... Helaas de hele kade is in bezit van de Marine en we hebben echt geen toegang. De wijsvinger van de Marinier in vol ornaat met strepen en speldjes zwaaide no-no. De vraag of ik mocht fotograferen ...
Uiteindelijk hebben we een terrasje vlak bij onze B gevonden. Het Nastro Azzuro bier heeft mijn voorkeur hier. Nu is de zon verdwenen, we gaan terug naar onze B en gaan straks eten. Het plein loopt nu vol, de flaneerronde is begonnen en dames lopen weer met hakken. Overdag zie ik zelden hoge hakken.
Bij thuiskomst zal ik nog een "facts" schrijven. Vooruitlopend op de analyse: Sicilië heeft ons aangenaam verrast!
Groet Fred & Renate
20 Mei 2013 - 15:57
Ted:
Hoi Fred en Renate,
De vis die gegeten hebt is waarschijnlijk een Dorade.
En de limonchello, mits koud , is heerlijk.
Oom Ap is vorige week geholpen aan een liesbreuk, was thuis , kreeg een bloeding en is zaterdagmorgen weer geholpen, een bloedprop weggehaald.
Ze komen zaterdag waarschijnlijk niet.
Verder iedereen , behalve Eric en Carla. 23 oudjes en zes kleinkinderen.
Tot zaerdag
groetjes Carla en Ted