De 1000 km al gefietst
Door: Renate
Blijf op de hoogte en volg Renate
04 Juni 2025 | Nederland, Westergeest
Dag17
4 juni ‘25
Westergeest 78 km
Vanmorgen regende het in Den Oever, maar stopte voor dat ik vertrok. Iets gespannen fietste ik naar de bushalte, want max 15 fietsen mogen mee. De stop van de bus was duidelijk van een bord voorzien, mét vertrektijden én een QR code waar je de locatie van de bus kunt zien. Nou, en hij kwam op tijd en ik was de enige passagier. Bij Kornwerderzand was de uitstap. Via een brug overgestoken en aan de wadkant naar Harlingen gefietst. De schaapjes lopen mooi in één rij op de dijk. Ik kom geen andere fietser tegen. In Harlingen heb ik in het zonnetje ! een koffie gedronken.
Ik had de route veranderd, omdat ik in Holwerd geen betaalbare overnachting kon krijgen en tot Westergeest zou fietsen, wat meer dan 100 km zou worden. En misschien zou er regen komen. Achteraf een goede keuze, want het fietsen langs de kanalen/riviertjes en tussen de weilanden door is toch afwisselender én korter. Een mooie route.
Vanaf Harlingen naar Wijnaldum, Oosterbierum, Tzummarum, daar zie ik een bakkerij. Het puddingbroodje ziet er heerlijk uit. Ik koop er een en betaal met € 10. Zij telt, 2,4,5 en 5. Wat kost dat puddingbroodje? € 1,40Ik complimenteer haar met deze vriendelijke prijs. De man die naast mij staat zegt ‘hier krijg je nog wat voor je geld. Wat klinkt het leuk, als een Fries ABN spreekt, zacht en vriendelijk. We kletsen wat met z’n drieën en ik ga dan buiten op het bankje mijn puddingbroodje eten.
De andere klant is weg en zij komt naar buiten en vraagt of ik wel een kopje koffie lust. Zij vertelt over haar kinderen, die naar het voortgezet onderwijs gaan. ‘Wij zijn harde werkers en geen studiekoppen. En wordt door anderen gevraagd: en wat doet zij? Toch wel de HAVO? Nee.’
Dinsdag stond een artikel in de krant …hoger opgeleiden kijken neer op lager opgeleiden…van Toon Kuppens van de RUG
We kletsen nog verder tot er weer een klant komt.
Ik fiets verder naar Sint Annaparochie, Stiens, Dokkum. Daar haal ik bij de Jumbo wat te drinken en eet in de zon op een bankje mijn broodjes op. Ik zit er zeker een uur en fiets verder naar Diezum en ben tegen 16:30 in Westergeest. Het laatste uur zaten me hele donkere wolken in de nek.
De Herberg Foestrum ziet er knus uit en mijn kamer is een mini appartement met balkon. Ik pak mijn tassen uit en ga beneden wat drinken. Daar mag ik het bestelformulier voor het ontbijt invullen. (Om verspilling tegen te gaan) En het meenemen van brood voor onderweg is geen probleem. En al deze luxe voor €65.
Het avondeten was lekker en veel.
De weersvoorspellingen zijn een regen-vierdaagse. Waarbij het donderdag nu weer iets meevalt. Waarschijnlijk fiets ik morgen de korte route naar huis.
Fijne avond
04 Juni 2025 - 20:30
Miriam:
Heerlijk verslag weer
05 Juni 2025 - 08:49
Mariska :
Wat is Nederland toch ook een mooi klein landje! Geniet van je thuisreis vandaag!
05 Juni 2025 - 09:10
Wubbe & Nanda:
Een voorspoedige laatste etappe en tot later vandaag!