300 fraaie km's naar Swakopmond
Door: Renate
Blijf op de hoogte en volg Renate
08 Mei 2015 | Namibië, Swakopmund
Dag 14 donderdag 7 mei
We zijn net vertrokken met route 2 van de 3 op weg naar Swakopmond. Gisteren heeft Muno ons met de truck Windhoek uitgelotst en we hadden 100 km voor de boeg. De eerste 30 km fietsten we over asfalt met steigen en dalen. Heftig, ik had er enorm veel moeite mee en was na 20 km al bijna op. Toch maar kijken of de wielen wel vrij liepen. Nee, het voorwiel liep tegen de remblokjes aan na 28 km hield het asfalt op en gravel begon. De weg is een breed karrespoor van +|- 4 m, los grind, stenen, keien, kuilen, los zand en omhoog en omlaag. Dat is onze weg voor de komende 2 dagen. Het koste me geen enkele moeite om te besluiten de fiets op de truck te zetten. Het panorama is overweldigend. Het tandemkoppel is gestopt, met de tandem valt niet te fietsen. Doordat er 2 Belgen in Windhoek gestopt zijn -ze hadden alleen tot Windhoek geboekt- kwamen er 2 huurfietsen vrij. Daardoor kon Bob (tandem) wel fietsen en zijn vrouw vond het veel te heftig is met de truck verder.
Het laatste stukje, 25 km ben ik weer gaan fietsen. Fred heeft van de 4 trajecten 3 gefietst en ik 2. Inmiddels zaten al veel meer in de truck. Tegen 16 uur bereikten we onze "camping" -bushcamp- 1700 m en een 360 gr. panorama. Het is een relatief vlak stukje land, hoog gras en iedereen is op zoek naar zijn ideale plek. Reusachtige kevers, type reuze sprinkhaan, zwart, stipjes en enorme voelsprieten. Dus niks open laten staan. De tentjes staan zo en dan is het 'douchetijd'. Wij hadden 2 van die 5 l. jerrycans met leidingwater gevuld. Want van Pascal hadden we gehoord, dat iedereen een bakje (ruim een liter) waswater kreeg. Van de waterbak in de truck moeten we 3 dagen afwassen, spoelen...
En ik had thuis 4 pakjes van die babydoekjes gekocht. Dus achter de tent uit de kleren, eerst het lijf met babydoekjes afgenomen en daar kwam wat af. Dan met een washandjes gewassen, afgedroogd, bodylotion op de huid en we voelden ons fris en schoon.
De zon begint te zakken en het panorama is prachtig, het landschap kleurt. We beginnen met eten koken. 2 kg snijbonen, 3 kg gehakt worden verwerkt tot saus. 3 ananas, 3 papaya, 8 bananen, 15 appels en 10 mandarijnen worden fruitsalade. Dan hebben we nog de sla met tomaten, komkommer, sla, champignons. Bij de saus krijgen we pasta. Smaakt goed bij het kampvuur. In het oosten verschijnt op eens een gele/oranjeachtige gloed. Even later zien we de maan, een adembenemend schouwspel. De sterrenhemel overtreft alles. Zo vele heldere sterren, de melkweg is een sterrentapijt.
Bij de koffie krijgen we de toelichting voor de volgende dag. 100 km, 4 etappes. De eerste 35 zijn zeer zwaar, steil klimmen en dalen. De 2de is iets minder tot de pas, 3 de etappe is gevaarlijk door het steile dalen (15%) op dat karrespoor. Daarna ging het weer.
We zitten nu met 10 van de 15 fietsers in de bus en hebben geen spijt. Het aantal lekke banden neemt toe. Grootste probleem zijn de dorens van een bepaalde struik. Ook zijn er 'stekkelbolletjes' die voor problemen zorgen. Meestal dragen we de fietsen aan het einde van de dag van de straat naar de truck.
Wij zijn op de pas uitgestapt en hebben nog 65 km tot bushkamp 2 gefietst. Het steile stuk hebben we niet echt opgemerkt, door het skiën zijn we meer gewend.
Dag 15, 8 mei
Vandaag nog 65 km op dat karrespoor te gaan en dan komt er asfalt. Inmiddels zijn we uit de bergen, ze zijn op afstand en fietsen we door het z.g. maanlandschap. Na stop 1, 35 km stap ik voor het 2de stuk in de bus en fiets op het asfalt verder. Van al dat gehobbel op die fiets krijg ik last van mijn onderrug.
Vanavond zitten we in Swakopmond, een badplaats. We blijven 2 nachten in een hotel en er is weer wasservice.
Prachtige rit gehad, uiteindelijk heeft Fred 115 km en ik 90 gefietst.
Groet uit een fris en zeer zonnig Swakopmond
Fred en Renate
08 Mei 2015 - 21:52
Carla En Ted:
Enerverende verslagen.
Geniet er van. -
09 Mei 2015 - 15:09
Hendrik De Kruijf:
Hallo Afrika,
Uit je verslag op te maken, toch wel flink doorfietsen. Ik denk dat ik zelf de etappes wat korter had gemaakt, die ruim driehonderd kilometer van Windhoek naar Swakopmond Loopt toch door flink bergachtig terrein en dan is honderd kilometer per dag een enorm eind. Gaan de medereizigers nog steeds zo snel of is de vaart er inmiddels wel een beetje uit? Indrukwekkende natuur, vooral die enorme kale vlaktes, prachtig! De catering onderweg inclusief bier en wijn heeft wel weer iets luxueus, maar dat is dan ook wel verdiend na zo'n etappe. Uit welke nationaliteiten bestaat de groep, zijn het allemaal Nederlanders en twee Belgen of is het wat meer gemêleerd?
Een goed voortzetting van jullie reis en een beetje minder dan honderdvijftien kilometer per dag mag van mij ook wel, dan is het nog steeds indrukwekkend. Maar jullie gaan niet over indeling van de etappes. Goede voortzetting en geniet van Afrika.
Henk en Yvonne de Kruijf. -
10 Mei 2015 - 22:15
Gerrie Vermeer:
Hoi bikkels in Afrika,
Poeh zeg, dat is niet niks,wat jullie moeten fietsen, wat een geluk dat je in de bus kan als het niet meer gaat of als het te gevaarlijk wordt.
Dat verhaal van die doorns kennen we, in Zuid-Afrika hadden wij daar ook last van.
Lekker genieten in het hotel, en weer opladen voor de volgende etappes.
Groetjes Henk en Gerrie.